Virginia Wolswijk, schroom van zich afgooien in DS1

De titeldroom van Virginia Wolswijk (38) en BC New Stars DS1 is zo goed als over. Vorige week, tegen LUSV uit Leiden, vervloog het laatste sprankje hoop op het kampioenschap in de eerste klasse. Toch blijft het vrouwenteam niet bij de pakken neerzitten. Er zijn nog zat leuke wedstrijden, te beginnen zaterdag in eigen huis. Om 19.00 uur wacht Cady.

Kampioen. Het is al weer even geleden dat Virginia Wolswijk en haar ploeggenoten groot feest konden vieren. Als ze zich niet vergist, is het een jaar of zes geleden dat BC New Stars DS1, toen nog in Sporthal De Sluis, de titel greep. De speelsters van coach Joop van Rijnsoever spraken de ambitie uit dit seizoen op de bovenste plaats te willen eindigen. Na de 62-56 nederlaag van vorige week tegen LUSV heeft de ploeg vier punten minder dan koploper Forwodians, dat bovendien een wedstrijd minder in actie kwam. Bij BC New Stars DS1 overheerste in het begin van de week de teleurstelling.

”Natuurlijk vind ik dit heel jammer”, zegt Wolswijk. “We hebben vorig weekend alles op alles gezet om te proberen in de titelrace te blijven. Het lukte net niet om LUSV te verslaan. Ze schoten de nodige driepunters binnen. Net voor rust bijvoorbeeld, toen de buzzer ging. Toch denk ik niet dat iemand ontevreden is over hoe we gespeeld hebben in Leiden. We waren een team en vochten voor wat we waard waren. Uiteindelijk moesten we constateren dat LUSV een aantal goede speelsters had, van wie we blijkbaar niet terug hadden.”

BC New Stars DS1 verwerkte de nederlaag zo goed als mogelijk. Inmiddels is er ook weer geloof. Geloof in eigen kunnen en geloof in mooie resultaten. Zaterdag wacht Cady’73 uit Capelle aan de IJssel. Eerder dit seizoen werd het 43-51 voor de basketbalsters uit Nieuwegein. “We hebben afgelopen jaren heel vaak tegen Cady gespeeld”, weet Wolswijk. “We waren vaak de betere partij. Ik heb de wedstrijd in oktober gemist, dus heb geen beeld van de eerdere ontmoeting met dat team. Mijn ploeggenoten zeggen dat het een tegenstander is die de duels niet schuwt. We moeten dus oppassen dat we niet ten onder gaan aan kracht. We zijn soms erg lief.”

Met dat we bedoelt Wolswijk ook zeker zichzelf, erkent ze. De routinier is nog niet in grootste vorm, vindt ze zelf. “Ik weet niet of het te maken heeft met mijn leeftijd, maar ik heb niet het idee dat ik nog sprongen maak. Voor mijn gevoel speel ik soms tegen mezelf. Ik zou graag de schroom van me af willen gooien, door bijvoorbeeld meer lef te tonen. Het gaat op sommige momenten ook heel aardig, hoor. Maar als de vraag is of ik tevreden ben, is het antwoord duidelijk: nog niet.”

Neemt niet weg dat de inwoonster van IJsselstein het nog steeds hartstikke leuk vindt om in het weekend haar minuten te maken in het eerste vrouwenteam van BC New Stars. Ze begon met basketballen bij JUMP, in haar woonplaats, maar koos al snel voor de club uit Nieuwegein. Na even terug te zijn geweest bij JUMP en een uitstapje naar Blue Herons uit Vianen te hebben gemaakt, keerde ze acht jaar geleden terug bij BC New Stars. “De meiden zijn gezellig en de club is mooi”, vindt Wolswijk. “Ik heb er nog geen genoeg van om hier te spelen.”

Hoe lang de 1.83 lange speelster nog doorgaat met basketballen, weet ze nog niet. Misschien wil ze nog wel een titel winnen, of heeft ze andere ambities. Hoe dan ook: de wedstrijd van zaterdag in eigen huis tegen Cady maakt ze van dichtbij mee. Het wordt een bijzondere avond, want BC New Stars JU14 is Team van de Week. De spelers van de winterkampioen nemen in de rust van de wedstrijd vijf vrije worpen. De winnaar plaatst zich voor de finale van de Burned Sports Free Trow Challenge. Winterkampioen. Wolswijk kan het woord kampioen eigenlijk even niet meer horen. Nou ja, wel in combinatie met BC New Stars JU14, natuurlijk.

 

Recente berichten