Thomas Veenhoven, basketballer zonder die andere helft

Het was altijd Thomas Veenhoven MET Daniël Veenhoven, vanaf dit seizoen moet eerstgenoemde het bij BC New Stars HS1 stellen zonder zijn broer. Toch is hij vastberaden te doen waar hij goed in is. Dat is lekker basketballen, het spel naar zijn hand zetten en de lijnen uitzetten. De guard wil na zijn enkelblessure zondag vlammen tegen Leiden.

Je kon ze gerust een soort Bassie en Adriaan noemen. Zodra de een door de deuropening van Sporthal de Waterlelie kwam, volgde de ander een paar tellen later. Sinds een half jaar gaat dat ritueel ietsje anders. De ene helft van het duo slaat linksaf naar de kleedkamer, de andere helft besluit dan toch maar rechtsaf te slaan en de tribune te beklimmen. Zo veranderen ze in respectievelijk basketballer en toeschouwer.

Het was afgelopen weekeinde niet anders, toen BC New Stars HS1 nipt verloor van Cobra Nova. Onder toeziend oog van broer Daniël speelde Thomas met zijn ploeggenoten een niet zo’n hele goede wedstrijd. “Dat is nog een understatement”, verzucht de basketballer, die net een week hersteld was van een enkelblessure, opgelopen op de training. “Basketbal is een teamsport. Het liep niet, dus dachten we allemaal dat we als individu het verschil konden maken. We zochten zelf naar oplossingen in plaats van met elkaar. Dat werkte niet.”

De 22-jarige speler kon niet brengen wat hij normaal brengt. Coach Etiënne van ‘t Kruys deed nog voorzichtig met zijn spelverdeler. “Het lijkt er op dat ik nu volledig fit ben, dus dat is mooi”, zegt de speler zelf over zijn blessure. “Vanaf nu moet het beter met me gaan. Ik ben kritisch, goed is niet goed genoeg. We hebben behoefte aan spelers die punten kunnen maken. Het zit in me om de ballen door de ring te schieten. Mijn ploeggenoten mogen van me verwachten dat ik wat vaker op het scoreformulier ga verschijnen. Dat is één van mijn doelstellingen.”

De doelstellingen met het team mogen wat de inwoner van Nieuwegein betreft ook duidelijk zijn. BC New Stars HS1 wil meer, meer dan de tien punten die de ploeg tot nu toe verzamelde. De negende plaats is beneden de ambities van de nieuwkomer in de Promotiedivisie. “We moeten meer vertrouwen in elkaar gaan krijgen”, meent Veenhoven. “Dan gaan de aanvallen ook makkelijker lopen. Er zit meer in ons team dan we nu laten zien. Dat weet ik zeker.”

Misschien dat de komst van routinier Almer Bremer de ploeg een stukje meer vertrouwen geeft. De bijna twee meter lange basketballer heeft een verleden bij Landslake Lions. Hij hoopt van meerwaarde te kunnen zijn voor BC New Stars HS1. Lange spelers kan de ploeg uit Nieuwegein zondag in Leiden – aanvang: 16.30 uur – wel gebruiken. “De tegenstander speelt veel pick en roll”, weet Veenhoven. “Ze zullen zich niet zo maar aan de kant laten zetten.”

De mannen uit Nieuwegein troffen Leiden eerder dit seizoen al in eigen huis. Toen werd het 72-50. Reden om met vertrouwen af te reizen naar het westen. “Want we moeten Leiden voor de tweede keer dit seizoen kunnen verslaan”, meent Veenhoven. De basketballer zal later aan zijn broer de toeschouwer wel laten weten hoe de wedstrijd is verlopen. Die heeft deze zaterdagmiddag al andere plannen. Zo gaat dat dus tegenwoordig ook af en toe.

Recente berichten