Thomas van Zalingen hoopt maximaal te genieten

Vertrouwen tanken. Het is wat Thomas van Zalingen (24) zaterdag met BC New Stars HS1 wil doen op bezoek bij BV Groningen. De basketballer van het team uit Nieuwegein is op zoek naar een lekkere wedstrijd, een overwinning en als het even kan: een dunk. Dat zou maximaal genieten zijn.

Twee uur en een kwartier rijden. Het is één van de nadelen die kleeft aan spelen in de Promotiedivisie. Als Thomas van Zalingen niet op de bestuurdersstoel zit, kan hij van dat nadeel mooi een voordeel maken. Dan zou het zo maar eens kunnen dat hij een stream zoekt van een buitenlandse basketballwedstrijd, of hoogtepunten terug gaat kijken. De student Engering, Design & Innovation aan de Hogeschool van Amsterdam lééft basketball.

”Ik ben vorige week nog bij Apollo geweest om daar een wedstrijd te bekijken”, vertelt de forward. “En als ik, zoals nu, wat meer vrije tijd heb, zet ik graag een wedstrijd uit de NBA of de Euro League aan. Verslaafd aan deze sport is een groot woord, maar ik vind het wel erg leuk om er mee bezig te zijn. Noem het een uitlaatklep. Sommige mensen gaan boksen om hun ergernissen er uit te slaan. Ik ga liever de sporthal in om een balletje te gooien.”

Hij is nogal druk, vindt hij zelf. “Daarom ben ik blij dat ik op het veld mijn energie kwijt kan. Wedstrijden spelen, is het leukste wat er is. Tactisch trainen is heel belangrijk, maar af en toe heb ik moeite om stil te staan. Ik wil gewoon gáán. Het is wel goed dat we veel aandacht spenderen aan hoe we aan moeten vallen en hoe we verdedigen. Voor de ouderen is de tactiek inmiddels bekend, jongere gasten moeten er nog veel op oefenen.”

Van Zalingen is met zijn 24 jaar een van de spelers die al langer rondloopt bij BC New Stars HS1. Slechts vier basketballers maakten vorig seizoen ook al deel uit van de selectie van trainer Etiënne van ‘t Kruys. “We hebben een aantal versterkingen binnengehaald van Cangeroes”, weet de inwoner van Hilversum. “Ik had verwacht dat we er vijf van die jongens bij zouden krijgen in plaats van drie. Verder hebben we veel talenten in ons team. We doen het tot nu toe best aardig met deze ploeg. Mensen hadden verwacht dat we moeite zouden hebben om wedstrijden te winnen, maar we staan al op twee overwinningen.”

BC New Stars HS1 heeft dus vier punten gepakt en staat keurig in de subtop. De vorige wedstrijd, die tegen Leiden, werd winnend afgesloten. Van Zalingen is blij met de zege, maar dat was het dan ook. “Ik was niet goed, hoor”, merkt hij op. “Verdedigend gaat het aardig, aanvallend moet ik meer brengen. Ik verlang van mezelf dat ik meer ga durven, brutaler ga zijn. De bal hoeft niet altijd naar een van mijn medespelers.”

Voor zijn vertrouwen zou het leuk zijn als de basketballer zaterdag tegen BV Groningen (het uitduel begint om 19.00 uur) wat punten maakt. Stiekem droomt hij er van op een wel heel bijzondere manier de show te stelen. Het is al weer een paar jaar geleden dat Van Zalingen gedunkt heeft. “De hele sfeer in een wedstrijd kan omslaan na een succesvolle dunk. Nu je het zegt, dat is lang geleden, ja. Winnen van BV Groningen is het belangrijkste, maar als ik dan tóch mag kiezen, doe me dan ook maar een mooie dunk.” Hij kan er in ieder geval alvast twee uur en een kwartier over gaan dromen, ook als hij toch op de bestuurdersstoel zit.

Recente berichten