‘Speedy’ Joyce Hom, volle kracht vooruit bij BC New Stars DS1

Het mag dan maar een spelletje zijn, Joyce Hom (33) is niet te genieten als BC New Stars DS1 een wedstrijd verliest in de eerste klasse. De eerste minuten na de topper tegen Forwodians van vorig weekeinde waren dan ook niet de allerleukste in haar inmiddels bijna twee decennia durende carrière in het vrouwenteam. Zaterdag, tegen Grasshoppers, moet het anders.

’Hom’, of misschien wel: ‘Joyce’ had logischerwijs op haar wedstrijdtenue gestaan als dat voorzien zou worden van naam. Haar ploeggenoten kennen haar ook onder een hele andere naam. Want oh wee als een pass niet strak genoeg is. Dan is ‘speedy Joyce’ er met haar razendsnelle benen vandoor. Rennen, hard lopen. Ze krijgt er geen genoeg van. Maar waar toch die bijnaam vandaan komt? “Dat zouden eigenlijk mijn ploeggenoten moeten vertellen”, lacht ze. “Ik zou het eerlijk gezegd niet weten.”

De geboren Utrechtse behoort zo ongeveer tot het meubilair van Sporthal De Waterlelie. Elf jaar was ze toen ze zich aanmeldde bij BC New Stars in haar woonplaats Nieuwegein. Op haar vijftiende mocht ze al ruiken aan DS1. Bijna twintig jaar later speelt ze er nog steeds. Geen enkele speelster van de ploeg van coach Joop van Rijnsoever heeft onafgebroken bij de club gebasketbald. “Ik heb een speciaal gevoel bij BC New Stars”, zegt Hom. “De sfeer bevalt me prima. Als ik me hier niet thuis zou voelen, had ik al lang een keer een uitstapje gemaakt.”

Er is alleen één nadeel. Wat zou ze graag kampioen worden met haar team. Het lukt de laatste jaren maar niet om de eerste klasse als winnaar af te sluiten. De ploeg lag op koers, maar afgelopen weekend ging het mis. Forwodians was voor de tweede keer dit seizoen te sterk. De speelsters uit Voorhout hebben nu twee punten meer gepakt én een wedstrijd minder gespeeld. “We stonden bij rust nog voor”, baalt de teamcaptain van DS1. “We konden het alleen niet meer volhouden. Ik weet niet wat het is. Misschien een stukje overmoedigheid, of gemakzucht. We moeten constanter worden.”

En: een stukje harder. Hét verbeterpunt is als je het de 33-jarige basketbalster vraagt dat zij en haar ploeggenoten meer moeten geven. “Een tegenstander als Forwodians straft een gebrek aan scherpte af”, stelt ze. “We moeten keihard werken, zowel op de training als in de wedstrijd. Dat realiseren we ons na de nederlaag van vorige week des te meer. Het is belangrijk elkaar elke week beter maken, door bijvoorbeeld hard te verdedigen.”

BC New Stars DS1 krijgt zaterdag een herkansing. Dan wacht om 18.00 uur Grasshoppers. Het belooft een mooie avond te worden in Nieuwegein, want de nummer vier in de stand weet zich gesteund door het nodige publiek. Niet alleen komen veel vrouwelijke fans steevast naar Sporthal De Waterlelie, ditmaal is ook BC New Stars XU12-2 van de partij. De stoere mannen zijn Team van de Week. Ze mogen mee in de line-up, nemen in de rust vijf vrije worpen en doen een stukje van de warming-up mee.

”We gaan er alles aan doen om het publiek te trakteren op een mooie wedstrijd”, belooft Hom. “Het kan, ondanks dat Grasshoppers niet zo hoog staat, lastig worden. Ze doen het namelijk steeds beter. Toch denk ik dat we gaan winnen. We zijn bijna compleet en zijn beter op elkaar ingespeeld dan in het begin van het seizoen.” Bovendien heeft het team wat geheime wapens. Of nou ja, geheim, waar speedy Joyce goed in is, mag nu geen raadsel meer zijn. Nu dan de in het dagelijks leven kledingontwerpster nog tegen proberen te houden. Dat is véél lastiger gezegd dan gedaan.

Recente berichten