Grevonny Lugo, basketball als nieuwe liefde

Basketball werd voor Grevonny Lugo (22) pas in de JU16 zijn grote liefde. Na zijn – late – debuut was hij verknocht aan het spelletje. De zoon van een Arubaanse vader en moeder uit Curaçao is sinds oktober speler van BC New Stars. Hij wil groeien, strijden en winnen. Bijvoorbeeld zaterdag, als Grasshoppers om 18.00 uur de tegenstander is in de Promotiedivisie.

”Vroeger?” Grevonny Lugo zegt het op een toon alsof hij net een vieze maaltijd naar binnen heeft moeten werken. Het verleden telt niet meer voor de inwoner van Utrecht. “Ik was een papzak, te zwaar. Sporten was niet voor me weggelegd. Tot ik in de Onder 16 bij Rotterdam ging basketballen. Ik was lang en werd geselecteerd. Ik speelde hoog, in de jeugd Eredivisie. Helaas gaf de coach van HS1 van Rotterdam me geen kans in zijn team. Ik wilde meer en kwam via Morr Fall bij BC New Stars terecht. Geweldig. Ik ben met open armen ontvangen.”

Hij kende hem via zijn vriendin, die bij Rotterdam een team coacht. Lugo en zij gingen samen wonen in de Domstad, waar hij nu ook tijdelijk werkt als magazijnmedewerker. Op korte termijn hoopt de 1.96 meter lange basketballer te gaan studeren. Wat weet hij nog niet. Hij richt nu zijn pijlen op zijn sport en presteren in de Promotiedivisie. “Dit is precies wat ik wilde”, glundert de begin twintiger als het gaat over zijn overstap van Rotterdam naar BC New Stars. “Ik weet zeker dat ik veel kan leren bij deze club, van mijn medespelers en van coach Etiënne van ‘t Kruys.”

Het liefst speelt Lugo in de Eredivisie, maar dat kan – nog – niet bij BC New Stars. “Maar dat is voor nu geen probleem”, zegt hij. “Ik ben jong en wil leren. Dat betekent meters maken om beter te kunnen worden. We hebben veel ervaren jongens, onder wie Martin Beijaard van veertig jaar. Nee, ik zeg geen u tegen hem, haha. Het is fijn dat zulke routiniers onderdeel uitmaken van onze ploeg.” Ook is de basketballer erg blij dat hij Van ‘t Kruys heeft ontmoet. “Heerlijk zoals hij coacht”, vindt Lugo. “Dat schreeuwen af en toe. Ik heb niets aan een trainer die poeslief tegen me is.”

Poeslief zal de coach zaterdag zeker niet zijn. Dan treft BC New Stars koploper Grasshoppers. Op halve kracht kunnen de mannen uit Nieuwegein die ploeg niet aan. “Iedereen moet scherp zijn en alles geven”, weet Lugo. Wat hij moet verwachten van de koploper? Op die vraag kan wat hem betreft beter een hulplijn antwoord geven. “Dat interesseert me niet”, zegt hij.

”Serieus. We moeten zorgen dat wij onze game spelen. Zij moeten meegaan in ons spel, waardoor wij voordelen krijgen. Defense is belangrijk. Zodra wij stops maken, krijgen wij de bal en moeten zij achter ons aan lopen”, legt hij zijn visie uit. “Het is natuurlijk wel handig dat we vaak weten hoe de tegenstander speelt, zodat we wat accenten kunnen leggen. Maar uiteindelijk moet dat niet de doorslag geven of we winnen. Dat geeft onze eigen kwaliteit.”

En die heeft BC New Stars HS1 voldoende, meent de lange basketballer. “We raken steeds meer op elkaar ingespeeld. Iedereen kent en herkent inmiddels de kwaliteiten en zwaktes van zijn medespelers. We passen de bal lekker rond en weten onze opties te vinden. Ik heb héél veel vertrouwen in dit team en geloof er in dat we het Grasshoppers moeilijk kunnen maken.” Of dat genoeg is om te winnen? Lugo weet het niet. Hij wil in ieder geval alles geven voor zijn team. Want basketball, dat is na al die jaren in Rotterdam en die paar maanden in Nieuwegein hélemaal zijn spelletje geworden.

Recente berichten