Sherwin Demei, imposante reus van BC New Stars

Sherwin Demei (31) was prof in Bergen op Zoom en basketbalde in België. Na al die jaren is hij vlak voor de winterstop teruggekeerd in Nieuwegein, bij BC New Stars HS1. Het team zocht een center en hij zocht een nieuwe club. Samen hopen ze, ook zaterdag tegen Cobra Nova, successen te kunnen boeken in de Promotiedivisie.

Als op dinsdag en donderdag een paar minuten voor negen de deuropening van Sporthal De Waterlelie gevuld wordt door een imposante reus, weten alle aanwezigen direct hoe laat het is. Sherwin Demei heeft zich dan gemeld voor de training van BC New Stars HS1. Met zijn twee meter en twee centimeter is hij een opvallende verschijning in Nieuwegein. Ballen in de basket leggen, hij doet het oh zo graag. Het liefst elke dag, maar ja, werken, dat hoort nou eenmaal ook bij het leven.

”Geef me de kans en ik ben drie tot vier uur per dag in de hal te vinden”, zegt de 31-jarige hypotheekacceptant, die een paar jaar geleden ook al bij BC New Stars speelde. “Ik besef me dat er ook andere dingen zijn in het leven. De combinatie van werken in Rotterdam en sporten in Nieuwegein is soms zwaar. Ik ben nog niet in topvorm. Dat kan ook bijna niet. Ga maar na. Ik werk, eet en moet meteen door naar de training. Het is de vraag of ik dit seizoen nog het niveau haal dat ik nastreef. Ik ga natuurlijk een poging wagen, want het is belangrijk om het team te kunnen helpen.”

En helpen, dat moet Demei kunnen. Hij speelde in België op zeer aardig niveau en schopte het in Bergen op Zoom, bij WBB Giants, tot de Eredivisie. “Één van mijn sterke punten is het afmaken van de ballen”, geeft Demei aan. “Maar dat is niet het enige. Ik kan ook aardig schieten van buiten de bucket. Noem me een soort allrounder.” Hij speelde in de loop der jaren bij diverse clubs op hoog niveau en kent de nodige spelers. Regilio Jankie bijvoorbeeld, met wie hij in Rotterdam samenspeelde. Zijn vroegere ploeggenoot is nu basketballer van Cobra Nova, de ploeg die BC New Stars zaterdag om 16.00 uur ontmoet in Sporthal De Waterlelie.

”Regilio is de point guard”, vertelt Demei. “Hij is een slimme jongen. We moeten er als team voor zorgen dat hij zich zo weinig mogelijk met de wedstrijd gaat bemoeien, door hem niet de dingen te laten doen die hij wil doen. Andere spelers van Cobra Nova zeggen me niet zo veel. Misschien als ik zie wie op het veld staan. We gaan voor de winst. Dat moge duidelijk zijn.”

Beide teams ontlopen elkaar niet zo veel op de ranglijst. De mannen van coach Etiënne van ‘t Kruys zijn de nummer acht in de stand, de ploeg uit Voorburg bezet de negende plek in de ranglijst. Eerder dit seizoen verloren de basketballers uit Nieuwegein met slechts vier punten van Cobra Nova. De thuisploeg won toen met 72-68. Reden voor BC New Stars om extra gebrand te zijn zaterdag de overwinning in eigen huis te houden.

”Ik zal niet zeggen dat ons dat zonder enig probleem gaat lukken”, merkt Demei op. “Ik heb inmiddels wel een goed beeld van de tegenstanders in de Promotiedivisie. De nummers één, twee en drie zijn sterk, met de andere deelnemers moeten we ons prima kunnen meten. Ik verwacht dan ook dat we nog veel wedstrijden gaan winnen. We moeten alleen mentaal sterker worden en elke week tot en met het laatste fluitsignaal in een zege blijven geloven.” Want ook in de laatste minuten wil de lange Demei er met zijn ploeggenoten voor blijven gaan. De wedstrijd is pas over als de veertig minuten voorbij zijn.

Recente berichten