Tessa Kruizinga, herboren basketbaldier

Zoals BC New Stars DS1 in het seizoen wil groeien, hoopt Tessa Kruizinga (26) met de week beter te gaan basketballen. De guard uit Zeist is na negen jaar afwezigheid terug in de zaal. Dat het niet altijd wil vlotten, soit, maar zaterdag in de topper tegen LUSV moet alles kloppen.

Basketbal. Het is de sport waar Tessa Kruizinga al op jonge leeftijd voor viel. Kozen meisjes vroeger vaak voor hockey en gaan ze tegenwoordig ook op voetbal, de studente Communicatie in Utrecht wist al toen ze acht jaar was heel goed dat ze het liefst met een bal zou willen dribbelen. Haar broer Tommy speelde bij BC Utrecht, dus ja, dan moest zij met hem mee. En is het toeval dat nadat hij vroeger bij BC New Stars had gebasketbald zij, dat andere basketbaldier, nu ook te bewonderen is in dat Oranje tenue?

Wel, de antwoord op die vraag is ja. De in Driebergen opgegroeide voormalige speelster van Amazone was wel klaar met basketbal. Totdat ze op school in contact kwam met BC New Stars-trainster Jill Conrad, met wie ze in de Eredivisie had gespeeld. “Ze zei dat DS1 nog een goede guard kon gebruiken en vroeg me of ik mee wilde komen doen”, vertelt Kruizinga. “Ik werd nieuwsgierig naar het team en besloot mee te gaan trainen. Van het één kwam het ander. Ik ben blij dat ik terug ben in de zaal en dat het best oké met me gaat.”

Dat best oké is zeg maar de ene keer beter dan de andere. Het seizoen begon al met een tegenvaller. Haar maatje Conrad haakte door meerdere omstandigheden af bij BC New Stars DS1. Een half jaar later heeft Kruizinga haar draai in het team wel gevonden, maar daar houdt het dan ook mee op. “Begrijp me niet verkeerd: de meiden zijn hartstikke gezellig”, zegt ze. “Het leeftijdsverschil is alleen wat groot. Sommige speelsters in dit team zijn al moeder, ik ben nog een studente.”

Dat zijn zorgen voor later. Op dit moment telt presteren met BC New Stars DS1. Aan presteren heeft Kruizinga nooit een broertje dood gehad. Sterker nog: ze is retefanatiek. Vroeger blééf ze maar trainen. Totdat ze op haar zestiende een dubbele ontsteking aan haar onderrug opliep en ze niet meer mee kon doen. Na haar revalidatie moest ze bij Amazone in een ander team spelen en daar had ze geen trek in. Ze doet er bij BC New Stars alles aan om weer op niveau te komen. “Ik ben fit”, zegt ze tevreden. “Schieten gaat, behalve in de wedstrijd. De één-tegen-één winnen van een guard is wel lastig. We trainen maar twee keer per week. Ik leg het vaak af op conditie.”

Ze zou zo graag wat meer willen brengen. Net als heel BC New Stars DS1. De speelsters van coach Joop van Rijnsoever doen het met de vierde plaats in de eerste klasse heel aardig. Toch willen ze meer. De ploeg zet alles op alles om deze keer de titel in de wacht te slepen. Koploper Forwodians heeft met één wedstrijd minder gespeeld twee punten meer verzameld en de vrouwen uit Nieuwegein spelen niet meer tegen die tegenstander. “We zijn nu dus afhankelijk van anderen”, weet Kruizinga.

Haar team moet ‘gewoon’ al haar resterende duels winnen. Zaterdag bijvoorbeeld, als om 14.00 uur in Leiden het sterke LUSV wacht. De nummer drie in de stand verloor eerder dit seizoen van BC New Stars, dus wat dat betreft, liggen er mogelijkheden. “Ik kan me niet veel herinneren van die wedstrijd”, zegt de guard. “Veel maakt dat niet uit. We moeten ons eigen spelletje spelen en zorgen dat we met de punten naar huis gaan.” Zij zou het liefst een paar dagen voor aanvang al aan de wedstrijd beginnen, maar dat kan natuurlijk niet. Kruizinga is langzaam maar zeker weer de oude aan het worden. Het basketbaldier uit Zeist heeft alleen nog wat ritme nodig. Dan komt het vast goed.

Recente berichten