Nieuwe teamindeling: zo werkt dat

De wedstrijden zijn (bijna) gespeeld, het is wachten op het nieuwe seizoen. Even rustig aandoen en in de tussentijd wachten op de nieuwe teamindelingen. Hoe werkt zoiets eigenlijk?

BC New Stars dient voor 13 mei bij de bond bekend te hebben gemaakt welke teams in het seizoen 2019/2020 op welk niveau spelen. Met andere woorden: het is dan wenselijk te weten wie in welk team komt en welke trainer/coach/ouder de ploeg gaat begeleiden. De bond hanteert geboortejaar als uitgangspunt. Leden geboren in 2006 en 2007 bijvoorbeeld komen uit in onder 14. Die richtlijn hanteert BC New Stars ook.

Bij een leeftijdscategorie met minder dan 12 spelers is het simpel: dat wordt één ploeg. Vaak heeft een lichting meer basketballers. Je kunt dan kijken naar geboortejaar, vriendjes en vriendinnetjes of naar kwaliteit om de samenstelling van een team te bepalen. Maar dat is niet het enige waar we naar moeten kijken. Wie gaat de jongens en/of meiden begeleiden?

Wij zijn ontzettend blij met elke vrijwilliger die we hebben. Onze trainers en coaches hebben het druk, maar zijn toch bereid om gemiddeld één training per week te geven. Streven is twee trainingen per team per week, maar dan moeten daar wel genoeg trainers voor zijn. Afgelopen seizoen stonden we op sommige momenten met 25 kinderen op één veld, omdat we niet over voldoende trainers beschikten. In het nieuwe seizoen hebben we nog steeds een klein, maar hecht groepje trainers, dat onze jeugd graag wil begeleiden.

BC New Stars bekijkt deze zaken reëel. We hebben in het nieuwe seizoen meer teams dan trainers. Om ieder team twee keer per week te laten trainen en goede kwaliteit te kunnen bieden, zullen trainers verplicht vaker in de hal moeten zijn en zelfs meerdere teams per week onder hun hoede moeten nemen. Dat is een belasting die we niet kunnen verwachten. Om overkill te voorkomen en het behapbaar te maken, bieden we voorlopig één training per team aan. Trainers die twee keer per week willen en kunnen aanbieden, zijn daar uiteraard vrij in.

Wat betekent dat voor de teamsamenstellingen? Simpel gezegd proberen we naar eer en geweten jongens en meisjes in een team te plaatsen, daar bij rekening houdend met de aantallen in een leeftijdscategorie. Als er in de onder 14 te weinig jongens en meisjes zijn, worden de teams gemixt. En als er in de onder 16 bijna dertig jongens spelen, is dat ook een hele – mooie – uitdaging.

BC New Stars zoekt actief naar nieuwe trainers. We staan open voor studenten van sportopleidingen, die graag ervaring op willen doen. Ook valt bijvoorbeeld te denken aan een constructie met ouders: één keer per week een training door een trainer van de club, eenmaal geeft een ouder een training.

We doen onze uiterste best om het voor alle kinderen zo goed mogelijk te regelen en willen door dit bericht meer inzicht geven in de complexiteit van het maken van teamindelingen.

Mocht uw kind toch voornemens zijn om komend seizoen te stoppen, vragen wij in verband met teamindelingen en deadlines vriendelijk dat voor 1 mei te melden via ledenadministratie@bcnewstars.nl

Bestuur BC New Stars
info@bcnewstars.nl

Recente berichten