Martin Beijaard: “Spelen alsof we niets te verliezen hebben”

Met Landslake Lions komt zaterdag een sterke tegenstander naar Sporthal De Waterlelie in Nieuwegein. Toch is Martin Beijaard (40) er van overtuigd dat BC New Stars HS1 de nummer twee van de Promotiedivisie weerstand kan bieden. Hij en zijn ploeggenoten zijn klaar voor het duel, dat om 17.45 uur start.

Martin, het team heeft een week geen wedstrijd gehad. In hoeverre waren jullie gebaat bij die rust?

Beijaard: “We waren afgelopen weekeinde inderdaad vrij, maar een week eerder moesten we twee keer in twee dagen tijd aan de bak. Niet iedereen heeft dat dubbele speelweekend goed doorstaan. Een aantal spelers kampte met wat kleine pijntjes en blessures. Daarom kwam een vrij weekend ons goed uit. De trainingsopkomst was door de afwezige basketballers wel minder.”

De resultaten zijn helaas niet altijd even goed. De ploeg heeft zes keer op rij verloren. Hoe kan dat nou?

“Na een hoopvolle start van het seizoen gaat het de laatste weken wat minder. Gevolg daarvan is dat we af en toe ontevreden zijn of wat gefrustreerd raken. Zeker ook omdat er veel meer in de groep zit dan er op dit moment uitkomt. We werken met zijn allen hard en hopen dat de ommekeer snel komt.”

Het vertrouwen was vorige maand groot. Uit bij The Black Eagles had iedereen gehoopt op een overwinning. Dat was een belangrijke wedstrijd. In hoeverre heb je het idee dat we daar meer uit hadden kunnen halen?

“We wilden heel graag na de wedstrijd tegen The Black Eagles met een overwinning op zak de kleedkamer in stappen. Dat lukte niet. Doodzonde, want iedereen had het gevoel dat er meer in had gezeten dan een nederlaag. We lieten misschien iets te snel ons hoofd zakken en slaagden er niet in om terug te vallen op onze aanvallen en verdedigende tactieken die ons over het dode punt heen hadden kunnen helpen.”

Hoe probeer jij er als teamoudste voor te zorgen dat iedereen positief blijft?

“Ik probeer de plezierfactor hoog te houden. Ook ga ik individuele gesprekken aan met spelers. Als iedereen keihard werkt, doet waar hij goed in is en iedereen de kracht van elkaar gaat benutten, moeten we deze negatieve spiraal kunnen doorbreken.”

Waarom lukte het voor de winterstop wel drie keer om te winnen?

“Aan het begin van het seizoen werkten we keihard voor elkaar en speelden we alsof we niets te verliezen hadden. Ik hoop dat we snel diezelfde drive terug kunnen vinden, om zo het seizoen met een goed gevoel kunnen afsluiten.”

Je hebt moeten wennen aan een nieuw team, maar bent nu meer dan een half jaar speler van BC New Stars. Gaat het met jezelf nu ook steeds beter?

“Ik stond bij Cangeroes op een andere positie dan nu bij BC New Stars. Daar was ik meer een schutter, nu moet ik me wat meer belangrijk maken onder het bord. Die verandering van rol zorgde er voor dat ik in het begin moest wennen. Ook kende ik nog niet al mijn ploeggenoten. Bij Cangeroes hadden we een vaste kern van basketballers. Ik kon dromen waar wie de bal wilde hebben en kon voorspellen wie welke actie zou gaan maken. De spelers van New Stars raken nu ook meer op elkaar ingespeeld. Ik ben zelf ook niet ontevreden over hoe ik speel. Het is alleen jammer dat de resultaten hier niet naar zijn.”

Zaterdag wacht Landslake Lions; de nummer twee. Dat wordt waarschijnlijk een pittig potje

“Landslake Lions is de verrassende nummer twee van de competitie. Het is een jong team, met een ervaren coach. De ploeg is gedurende het seizoen erg gegroeid. Het gaat een pittig potje worden, zeker omdat bij ons een aantal mensen door blessures nog niet kan spelen. Ik hoop dat we keihard voor elkaar willen werken en onbevangen gaan spelen. Dan kunnen we er een mooie pot van maken. Ik hoop ook dat de tribunes weer vol zitten en dat de steun van het publiek ons dat extra zetje gaat geven dat we nodig hebben.”

Wat weet je nog van de vorige wedstrijd tegen hen? Die eindigde in een 90-68 nederlaag

“Dat ze goed hebben gespeeld. Het is ook een prima tegenstander. Ze hebben met bijvoorbeeld Berend Weijs een basketballer die in de Eredivisie heeft gespeeld. Ook kunnen ze beschikken over een Syrisch international, die een grote toegevoegde waarde is. Landslake Lions heeft een goede set offence en speelt altijd met veel snelheid.”

We spelen thuis. Waarom moeten de supporters massaal komen kijken?

“Ik geniet erg van de sfeer in De Waterlelie. Het wordt een mooie zaterdag. Eerst speelt namelijk BC New Stars HS1, daarna komt BC New Stars DS1 in actie. Eens kijken of we met deze twee mooie wedstrijden de bezoekersaantallen kunnen overtreffen. Speciaal voor het publiek hebben Mor Fall en ik een out-of-bounds-spelletje geoefend. Als die lukt, gaat iedereen zeker op de banken staan. Dus: wie wil dit nu missen!”

Recente berichten
Faïza Fasi