Faïza Fasi, speuren naar pit bij BC New Stars

Ze stuurt bij de politie een groep rechercheurs aan, maar om nou te zeggen dat ze zelf zo’n speurneus is, nee. Faïza Fasi (36) vindt van niet. Ze is op het basketbalveld wél op zoek. Naar meer pit, welteverstaan. Zaterdag om 19.45 uur wil ze met BC New Stars DS1 knallen tegen BC Shooters.

De één wordt gelukkig van een leven van negen tot vijf, de ander heeft wat meer behoefte aan onregelmatige werkuren. Soms moet je, vanwege je werk, invliegen op momenten dat je er eigenlijk helemaal niet op had gerekend. Faïza Fasi kan over dat laatste maar al te goed meepraten. Dat is als de teamleider van de recherche weer eens opgeroepen wordt, omdat ze mee moet denken over een moeilijke zaak. De inwoonster van Woerden bijt zich daar dan hélemaal in vast en laat niet meer los.

Ze zou die vertaalslag maar wat graag willen maken naar het basketbalveld. Daar doet de forward naar eigen zeggen meestal best wel aardig mee, maar dat is het dan ook. “Er mag wel wat meer pit in”, knikt Fasi. “Ik ben een beetje zoekende. Niet dat alle ballen uit mijn handen vliegen, ofzo. Ik ben vrij constant. Toch mag er een schepje bovenop, net als bij de andere meiden. We kunnen wel, maar het lijkt alsof we er niet altijd vol voor gaan. We zijn een beetje lief voor elkaar, als je het mij vraagt.”

Natuurlijk moet het ook gezellig zijn in een team, vindt de 36-jarige basketbalster. Ze kan het dan ook erg goed vinden met haar ploeggenoten. Maar soms, als de wedstrijd er om vraagt, is meer nodig dan alleen kwaliteit. Dan is het een kwestie van de beuk er in – soms ook letterlijk – de mouwen opstropen en gas geven. Bijvoorbeeld eerder dit seizoen, tegen BC Shooters. Toen verloor BC New Stars DS1 met veertien punten verschil. “Ik denk dat het niet alleen een kwestie van kwaliteitsverschil is geweest waarom we onderuit gingen”, meet Fasi. “Het had ook met doorzettingsvermogen te maken.”

Want eigenlijk hadden de basketbalsters er dit seizoen meer van verwacht. Meer dan de vierde plaats waarop ze nu staan in de eerste klasse. Toegegeven, de achterstand op koploper Forwodians is ‘slechts’ zes punten, dat hadden er minder kunnen zijn. “Natuurlijk ligt het niet alleen aan kwaliteit of mentaliteit dat we soms verliezen, het heeft ook te maken met ons eigen spel”, weet Fasi. “Dat is voor verbetering vatbaar. We zijn soms zoekende. Dat wil niet zeggen dat het slecht is wat we doen. We hebben niet voor niets vaker wel dan niet gewonnen. Er zit genoeg potentie in dit team.”

De voormalige speelster van MSV uit Noordwijk gaat dan ook elke week met plezier naar Sporthal De Waterlelie om haar wedstrijdje te basketballen. Ook uitduels zijn, zeker als ze gewonnen worden, bepaald geen straf. Drie weken geleden nog versloeg BC New Stars DS1 in Dordrecht Rowic met 35-62. “Dat was niet zo’n lastige wedstrijd”, vindt Fasi. “We stonden na de eerste helft al ruim voor. Ik denk zelfs dat we als we wat meer druk hadden gegeven meer punten hadden kunnen maken.”

Over druk gesproken: dat woord speelt zaterdag waarschijnlijk ook een rol van betekenis. De dochter van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder verwacht een bomvolle sporthal bij het duel dat om 19.45 uur begint. BC Shooters staat derde en heeft slechts twee punten meer dan BC New Stars. “Als we op schot zijn, goed driven en de defense dicht houden, moet het lukken”, zegt Fasi hoopvol. En als ze dan nog één ding mag wensen: een beetje meer pit, graag. Dat ze zich maar even helemaal vast zal gaan bijten in haar persoonlijke tegenstander. Net zoals buiten de lijnen. Dat zou veel schelen.

Recente berichten
Martin Beijaardcursus