Lisa Williams, véél meer dan alleen de zus van

Hij is misschien wel de meest bekende basketballer die ooit bij BC New Stars heeft gespeeld. Vooral de oudere leden herinneren zich Leon Williams maar al te goed. Sinds dit seizoen is telg nummer twee uit het sportieve gezin te bewonderen in Sporthal De Waterlelie. Zus Lisa Williams (20) speelt zaterdag met BC New Stars DS1 in eigen huis tegen Punch.

’Zeg, ben jij niet eh… de zus van?’ Lisa Williams knikt dan. Jep. Ze heeft drie broers, maar ze weet wanneer ze in de sporthal die vraag krijgt maar al te goed op wie men dan doelt. Op Leon natuurlijk, die ook bij BC New Stars speelde en nu basketballer is van de Duitse topclub BG Götingen. “Ik ben super trots op hem”, zegt de inwoonster van Utrecht enthousiast. “Het is wel jammer dat ik hem niet zo vaak zie, maar ik heb ook mijn eigen wedstrijden te spelen. Ik kijk tegen hem op, maar heb niet die ambitie die hij heeft. Voor hem stond de sport altijd op één, ik vind het spelletje vooral leuk.”

En daar houdt de vergelijking dan ook wel op. Want Williams, de vrouwelijke kant dus, verdient het om ook apart belicht te worden. Ze is guard, net zo als… afijn. Genoeg nu. De twintigjarige basketbalster studeert fysiotherapie in Utrecht. Ze komt uit Hoogland en woonde daar heel haar leven. Tot afgelopen zomer, toen ze voor haar studie verhuisde naar de Domstad. Basketballen bij Crackerjacks in Amersfoort, zoals voorheen, was niet meer te combineren. Dus zocht ze een nieuwe uitdaging. Het werd BC New Stars, ook omdat de coach van HS1 haar had gevraagd of ze naar Nieuwegein wilde komen. Leuk! Al was de start nou niet echt denderend.

”Ik heb een deel van afgelopen seizoen gemist door een blessure aan mijn enkel”, zegt Williams. “Ik was fit toen ik aansloot bij BC New Stars. Wat gebeurt er op de tweede training. Inderdaad. Wéér een blessure. Nu was het mijn andere enkel. Dat was echt niet te geloven. Het heeft me tot november gekost. Toen kon ik pas mijn debuut maken voor deze club. Ik ben inmiddels gelukkig pijnvrij. Het gaat goed met me. Het kan nog wel beter. Ik heb niet het gevoel dat ik het maximale uit mezelf heb gehaald. Dat komt niet alleen door die blessure, hoor. Ik speel in een nieuw team en moet wennen.”

Williams is met haar twintig jaar de benjamin van het team. Ze was gewend te basketballen met meiden van haar leeftijd, of met speelsters die nét ietsje ouder zijn. Als ze zich niet vergist, is haar jongste ploeggenote nu 26 jaar. “Misschien vond ik het leuker om met de jonge meiden samen te spelen”, zegt de guard. “Maar dit heeft ook wel iets. Het is goed voor me om nieuwe dingen te ervaren. Of ik iedereen er uit ren? Haha, dat zeker! Maar voorbij spélen, dat is weer wat anders. We hebben een team waarin alle meiden aan elkaar gewaagd zijn.”

Samen probeert BC New Stars DS1 er dit seizoen het beste van te maken. De titel pakken in de eerste klasse lukt niet meer, hoog eindigen waarschijnlijk wel. De ploeg staat vierde en er is geen reden om aan te nemen dat de speelsters nog veel wedstrijden gaan verliezen. Zaterdag om 18.00 uur is Punch uit Delft in Sporthal De Waterlelie de volgende tegenstander. Eerder dit seizoen won de nummer vier met 34-46 van de nummer vijf in de stand. “Ik kon toen nog niet spelen”, blikt Williams terug.

“Mijn medespeelsters kunnen waarschijnlijk meer vertellen over de tegenstander. Op basis van de eerste wedstrijd denk ik wel dat we deze tegenstander moeten kunnen verslaan.” Ze kijkt in ieder geval enorm uit naar de ontmoeting met de ploeg uit Delft. Het is zaterdag feest in Sporthal De Waterlelie. De speelsters van beide teams worden namelijk voorgesteld aan het publiek en DJ Huzzel draait voorafgaand, tijdens en na de wedstrijd de meest dikke beats. “Super leuk”, glundert Williams. Ze mag dan niet bij haar broer kunnen zijn dit weekend, jaloers hoeft ze niet te zijn. Hij ook niet, trouwens. De vrouwelijke basketbalster van de familie heeft net zo goed hele leuke dingen te doen.

 

 

 

 

Recente berichten
Jens te VeldeJesse Jansen