Jens te Velde: “Volwassener gaan basketballen in HS1”

Winnen lukte al een tijdje niet. Toch blijft Jens te Velde (19) positief bij BC New Stars HS1. Zaterdag een nieuwe kans, tegen De Groene Uilen, om 16.00 uur. En, dat wordt een feestje! Er is een dj en een Team van de Week. Waarschijnlijk zit Sporthal De Waterlelie in Nieuwegein bomvol. De Amsterdammer heeft er nu al ontzettend veel zin in.

 

Jens, de vorige nederlaag was onverwacht. Jullie verloren uit bij Punch. Iedereen had verwacht dat het deze keer goed zou gaan. Hoe kan dit?

Te Velde: “Dit is erg zuur. Ik had het ook zeker niet verwacht dat we niet zouden winnen. We gingen met een goed gevoel de wedstrijd in, maar we speelden ondermaats. Het is heel jammer dat de dingen die we op de trainingen hadden geoefend niet goed genoeg uit werden gevoerd.”

Hoe is het team bovenop die nederlaag gekomen?

”We hebben nu een aantal wedstrijden op rij niet aan de goede kant van de medaille gestaan, maar ik denk niet dat we die games allemaal als ‘verloren’ moeten beschouwen. Ik zie ze meer als leermomenten om iets mee te doen. Natuurlijk was de nederlaag tegen Punch wel extra vervelend. We hadden heel graag willen winnen.”

Hoe heb je zelf gespeeld?

“Als je het mij vraagt, was ik aanvallend best lekker bezig. Verdedigend ging het redelijk. Ik liet af en toe wat steekjes vallen. Het was jammer dat ik niet zo vaak als ik had gewild in stelling kon worden gebracht om te proberen te scoren. Ik kijk veel beelden terug om te zien hoe ik beter vrij kan lopen.”

Je bent officieel nog jeugdspeler, maar doet al mee met het eerste. Hoe zorg je dat je op de juiste manier omgaat met weinig minuten?

“Laat ik vooropstellen dat ik mezelf in dit team niet zie als jeugdspeler. Ik heb misschien minder ervaring dan sommige teamgenoten. Dat wil niet zeggen dat ik een wedstrijd inga met de mentaliteit dat elk minuutje mooi meegenomen is. Ik verwacht dat ik kansen krijg. Wat ik daarmee doe, is mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik vind niet per se dat ik weinig minuten krijg, hoewel ik altijd meer zou willen.”

Het is je eerste seizoen bij de Heren. Hoe houd je je staande?

”Ik heb niet zozeer het idee dat ik me staande moet houden in het team. Als ik iets moet noemen, is krachttraining erg belangrijk voor mijn ontwikkeling. Ik leer daarnaast veel van kijken naar onze guards. Hoe spelen ze? Dat vind ik interessant om te zien.”

Ben je als basketballer meer een meneer of meer een jongen?

“Ik zie mezelf als meneer, want ik voel me een vaste waarde in het team. Daarnaast ben ik voor mijn gevoel volwassener gaan basketballen sinds ik aangesloten ben bij BC New Stars HS1.”

Waarin moet je nog beter worden?

“Kracht, explosiviteit, defense en creativiteit.”

Jullie spelen nu tegen De Groene Uilen. Vorige keer ging dat niet zo best, of wel? Het werd 78-53
”Nou, ik vond het niet zo heel slecht gaan, om eerlijk te zijn. Hun agressiviteit verraste ons, maar ik denk dat we ook veel positieve dingen uit die game hebben gehaald.”

Zaterdag om 16.00 uur spelen jullie thuis tegen De Groene Uilen. Wat kunnen we nu verwachten?

“Het wordt een flinke klus om de dingen te repareren die fout gingen tegen Punch. Groene Uilen is een topploeg. Dat is een tegenstander van een ander formaat dan Punch. Ze spelen snel basketbal en pressen regelmatig. Als wij ons hoofd koel houden en de open man blijven zoeken, zie ik gewoon kansen.”

Het wordt een feestje zaterdag, want er is een dj bij HS1 én bij DS1. Bovendien is JU14 Team van de Week in de rust van HS1. Waarom moet iedereen komen kijken?

“We gaan keihard werken om een mooie wedstrijd neer te zetten. De dames en de JU14 verdienen ook een steuntje in de rug. Een volle Sporthal De Waterlelie is extra gezellig. Wij waarderen het enorm als veel mensen ons komen steunen. Dus iedereen die zin heeft in een topdag en in een feestje: kom kijken!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recente berichten
lisa-williams