Dosis zelfvertrouwen na unieke zege JU20 op koploper

Als ware matadoren stormen de jongens van BC New Stars JU20 na het laatste fluitsignaal naar elkaar toe. High fives en gekke dansjes volgen. Bam! Koploper Landslake Lions werd afgelopen zondag in de Tweede Divisie op een unieke 63-65 nederlaag getrakteerd. De sfeer in het Nieuwegeinse kamp is beter dan ooit.

Wat, JU20 ingedeeld in de Tweede Divisie? Criticasters zagen dat absoluut niet gebeuren. De spelers vroegen coach Etiënne van ’t Kruys of het niveau niet te hoog zou zijn. Buitenstaanders meenden dat het team alle wedstrijden met vijftig punten verschil zou verliezen. En kijk nu: daar is de zeer knappe zege op koploper Landslake Lions. “Ik ben dan ook trots op de spelers”, zegt Van ’t Kruys, die zelf niet aanwezig was bij de wedstrijd in Landsmeer.

Op voorhand wisten de mannen wel dat ze het erg lastig zouden krijgen. De tegenstander had tot dusverre al haar zeven wedstrijden gewonnen in de Tweede Divisie. Landslake Lions verslaan zou dus niet makkelijk worden. En dan konden de geblesseerde Luuk Horsman (enkel) en de afwezige Hewitt Robert en Xavier Mouchaers ook al niet meedoen.

In het begin van de wedstrijd had het team het erg lastig. De mannen uit Nieuwegein hadden moeite met de transition, omdat de Landslake-guards veel tempo maakten en de tegenstander niet altijd de bal kon stoppen. Naarmate de game vorderde, kwam New Stars meer in het spel voor. In tegenstelling tot in de eerste paar minuten kon de bal nú wel afgemaakt worden. Belangrijk was ook dat de guards van de bezoekers het overzicht hielden en goed de juiste opties kozen. Het was toen de basketballers halverwege de wedstrijd de kleedkamer opzochten spannend, maar New Stars stond wel voor.

In het derde kwart liet Landslake Lions zien waarop het team bovenaan staat in de Tweede Divisie. De verdediging van New Stars moest de nodige punten incasseren en moest met nog tien minuten te gaan tegen een achterstand aankijken. In de laatste periode zette de ploeg alles op alles. Met succes. Driepunters vielen en big-guy Jonas deed het prima door eerst een mooie assist te benutten en even later een rebound te pakken en de bal af te maken.

Het goede spel van de bezoekers in de tweede helft zorgde voor hoofdpijn bij de thuisploeg, die niet meer zo goed wist wat te doen tegen het sterk spelend New Stars. De laatste paar minuten waren zenuwslopend. Toch trokken de bezoekers uit Nieuwegein de wedstrijd met 63-65 over de streep. Het was nog lang luidruchtig in de kleedkamer van de gasten, die met een dosis zelfvertrouwen, een overwinningsselfie en een unieke zege op de koploper terugreden naar Sporthal De Waterlelie.