Tessa Stel-Cattenstart, oude liefde roest niet

Ze is geboren in Nieuwegein, werkt als fysiotherapeute in het St. Antonius Ziekenhuis en begon met basketballen bij BC New Stars. Toch is het naast reuze gezellig best opmerkelijk dat Tessa Stel-Cattenstart (29) dit seizoen weer bij haar eerste liefde speelt. De wedstrijd van zaterdag tegen Rowic wordt, waarschijnlijk, één van haar laatste in het shirt van BC New Stars DS1.

Sinds het begin van deze basketbaljaargang is BC New Stars een koppel rijker. De mannelijke helft van het duo, Bob Stel, is captain van het eerste mannenelftal. Hij kwam over van Cangeroes. Zijn wederhelft, nu uitkomend voor het hoogste vrouwenelftal, verliet, na haar zwangerschap, eveneens de ploeg uit Utrecht. Haar naam: Tessa Stel-Cattenstart. “Maar ik zou het gewoon bij ‘Stel’ houden. Dat scheelt schrijven”, glimlacht de moeder van de vijf maanden oude Nina fijntjes.

Haar ploeggenoten noemen haar uiteraard ‘Tessa’. Dat is soms best verwarrend, aangezien met Tessa Kruizinga een naamgenoot rondloopt in het team. Natuurlijk zijn er verschillen. Laatstgenoemde dribbelt op, de inwoonster van Utrecht moet het hebben van haar schot. Als de bal weer eens van grote afstand met een mooie boog door het netje vliegt, weten de speelsters van BC New Stars DS1 vaak hoe laat het is. Dan heeft Stel er weer drie punten bij.

”Het is leuk, basketballen met deze meiden”, vertelt de 29-jarige basketbalster enthousiast. “Ik heb in de eerste maanden na mijn bevalling echt moeten wennen om weer op de vloer te staan. Het gaat steeds beter met me, ook fysiek. Ik ben redelijk tevreden over mezelf, al mag ik nog wat constanter worden. Dan kan ik het seizoen pas echt op een goede manier afsluiten. En hopelijk pakken we met het team nog alle punten die te behalen zijn. Kampioen worden lukt niet meer, alle resterende wedstrijden winnen hopelijk wel.”

Stel geniet van het spelletje en van BC New Stars. Als ze kan, kijkt ze bij manlief als hij met BC New Stars HS1 in actie moet komen. En zodra de club een activiteit organiseert, is ze waar mogelijk van de partij. “Ladiesnight was erg leuk, de feestavonden zijn geslaagd en het Team van de Week is een mooi initiatief”, vindt ze. “Het is hartstikke gezellig hier.” Wat dat betreft, zou ze nog jaren in Nieuwegein kunnen blijven. Er zijn alleen andere factoren die ook een rol spelen. De forward, die na twee jaar bij BC New Stars al op jonge leeftijd in rayonteams ging basketballen, heeft nogal wat in haar mars. Bovendien lonkt een terugkeer naar haar vriendinnen, bij Cangeroes.

”Ik heb altijd gezegd dat ik in principe één jaar bij BC New Stars zou spelen”, vertelt de nummer zeven. “Bob en ik bekijken nu onze opties. Het zou het mooiste zijn als hij door kan gaan bij New Stars en dat ik met mijn vriendinnen in het tweede damesteam van Cangeroes kan basketballen. Als het te combineren is, zou ik in Utrecht dan ook graag in het eerste spelen. We zijn er dus nog niet over uit wat we gaan doen. Alles moet passen in combinatie met Nina, onze kleine meid. Zij gaat voor.”

Haar dochter heeft, al dan niet bewust, Stel zien schitteren op het basketbalveld. Zaterdag gaat dat niet lukken, want dan speelt BC New Stars DS1 om 16.30 uur uit bij Rowic, de ploeg waartegen de basketbalster haar debuut maakte. “Ik kreeg toen zo veel indrukken te verwerken, dat ik niet meer weet wat hun kracht is”, zegt ze haast verontschuldigend. “Maar meestal heb ik wel door hoe we de angel uit een ploeg kunnen halen. Ik weet in ieder geval dat we de betere partij zijn.” En als achter haar naam, of eigenlijk achter ‘T.Stel-Cattenstart’ op het sheet dan weer wat drietjes prijken, is ook haar team weer érg tevreden.

Recente berichten
alv-9feb