Samir Bouiche, ervaren schotkoning

Het gaat wat ver om te zeggen dat zijn driepunter een even hoog succespercentage heeft als zijn vrije worp. Toch weet Samir Bouiche (33) vaak van grote afstand te scoren. De basketballer van BC New Stars HS1 neemt het zaterdag met zijn team om 15.30 uur op tegen Red Giants in de Promotiedivisie. Hij hoopt weer “on fire” te zijn.

Oud en versleten is een uitdrukking die past bij sommige sporters die op hun retour zijn. Basketballers kunnen vaak wat langer mee voordat ze aan het eind van hun latijn zijn. Sommige van hen worden juist steeds beter, of slimmer. Samir Bouiche is een voorbeeld van die laatste categorie. De routinier uit Wijk bij Duurstede kan nog prima mee in de Promotiedivisie en schiet elke wedstrijd op zijn sloffen een paar driepunters binnen.

Maar: komt dat puur door zijn ervaring? De in Zeist geboren basketballer schut ontkennend zijn hoofd. Het zijn de uren zelfstudie die hij in het ontwikkelen van zijn schot gestopt heeft. Samen met zijn ploeggenoot en vriend Morr Fall van BC New Stars HS1 stond hij afgelopen zomer uren te schieten op een pleintje, of in een sportzaal. “Drie keer per week, vijfhonderd schoten”, vertelt hij. “Puur om feeling te krijgen voor het schot. Inmiddels is de driepunter één van mijn specialiteiten. Als ik drie ballen achter elkaar raak heb geschoten, weet ik zeker dat nummer vier er ook invliegt.”

Het mooie is dat Bouiche jaren geleden een echte center was. Als big-man zocht hij vaak de ring op. “Pas een paar jaar geleden kwam de ommekeer, omdat ik me besefte dat ik ouder werd. Ik wilde mezelf specialiseren in een bepaald aspect van het spelletje. Het zijn niet alleen de schoten die Morr en ik namen in de zomer, we bleven na de training ook vaak nog een half uur hangen. Nu gaat dat niet meer. Ik ben sinds elf maanden vader en heb een vrouw en een kleine die op me wachten. Bovendien speel ik niet in de Eredivisie. Er is ook nog zoiets als werk.”

De 33-jarige basketballer is ICT’er bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij speelde in die stad voor Cangeroes en Prisma/BC Utrecht. Op zijn lijstje met clubs prijken ook de namen van BZ’72, De Dunckers en De Hoppers. Bij die laatste club werkte hij samen met Etiënne van ‘t Kruys, die tegenwoordig zijn trainer is bij BC New Stars HS1. “Etiënne was vroeger een begenadigd basketballer”, herinnert Bouiche, wat overigens Marokkaans is voor ‘Bourgondier’, zich. “Ik zag hem vaak trainen op een pleintje in Zeist. Later gaf hij me training. We zijn al zeker twintig jaar vrienden. Ook voor hem wil ik hard werken. Doe ik dat niet, heb ik niets te zoeken in zijn team.”

Buiten de sporthal kunnen de twee gerust iets drinken, op de vloer vliegen de harde woorden Bouiche geregeld naar het hoofd. “Moet ook”, vindt de basketballer. “Etiënne moet me scherp houden. Het gaat best goed met me, daar niet van. Ik weet na al die jaren hoe ik moet spelen, wat mijn taken zijn en waar mijn zwaktes liggen. Kijk, ik ben niet de snelste en verdedigen is niet mijn beste punt. Een snelle speler zal me bijna altijd uitspelen. Dus zorg ik dat ik in de rotatie tegen een big-man kom te staan. Laat mij maar met een sterke basketballer duels uitvechten.”

Wat lang en sterk betreft, kan hij zaterdag zijn lol op. BC New Stars HS1 neemt het dan in Sporthal de Waterlelie om 15.30 uur op tegen Red Giants. De center van de mannen uit Meppel is volgens Bouiche “iets van 2.16 meter.” Hem afstoppen wordt dus een uitdaging. “We moeten een goed plan bedenken”, weet hij. “Ze hebben ook een aantal aardige schutters. Het is best een sterke tegenstander, maar we moeten kunnen winnen. Het is ook héél belangrijk dat we punten pakken, want we staan nu in de onderste regionen. Ik wil graag met ons team naar de Final Four, dus we hebben overwinningen nodig.” Als hij er dan ‘even ’een paar driepunters ingooit, is de basis voor een zege vast gelegd.

Recente berichten