Martin Beijaard, 39 jaar en bloedfanatiek

NIEUWEGEIN – Hij mag dan al ‘op leeftijd’ zijn, Martin Beijaard (39) staat te springen als een benjamin die zijn eerste wedstrijd mag spelen. De ervaren basketballer maakt zaterdag – als het goed is – zijn competitiedebuut in BC New Stars HS1. Het vlaggenschip speelt om 16.00 uur thuis tegen ZZ Leiden HS2.

’Dit is Martin Beijaard, 55 jaar oud’, zegt trainer Etiënne van ‘t Kruys als hij de aanwinst van het eerste herenteam van BC New Stars introduceert. De van Cangeroes overgekomen basketballer schiet in de lach. Hij is niet meer de jongste, dat is een feit. Maar 55 jaar… “Laten we het houden op 39”, zegt de in Utrecht geboren speler. “Toch geniet ik er nog elke training van om in de zaal te zijn. Ik ben blij dat ik er bij New Stars nog een seizoen aan vast kan plakken en dat ik mijn basketballpensioen uit heb gesteld.”

Het zat hem niet lekker zoals het bij Cangeroes af is gelopen. Het team raakte haar plekje in de Promotiedivisie kwijt en er waren te weinig spelers over om een doorstart te maken. “We hadden eigenlijk in de finale moeten staan”, merkt hij op. “Als dat het geval was geweest, had ik waarschijnlijk nu mijn spullen opgeborgen en gezegd dat het mooi was geweest. Ik wilde niet op een vervelende manier afsluiten, dus ben ingegaan op het aanbod van New Stars om in Nieuwegein te gaan spelen. Het bevalt me hier prima.”

Alleen: de consultant van ABN AMRO wacht na drie competitiewedstrijden nog op zijn eerste minuten. Zijn hoofd wilde graag spelen, zijn lichaam zei dat het nog niet kon. Een scheurtje in zijn enkelband is de boosdoener. “Het gebeurde tijdens een oefenwedstrijd”, legt hij uit. “De voet van die jongen kwam tegen mijn enkel aan. Ik raakte uit balans. Toen wist ik dat het fout zat.” Vier weken later heeft hij van de fysiotherapeut groen licht gekregen om weer mee te doen. Dat betekent dat Beijaard zaterdag tegen ZZ Leiden HS2 eindelijk minuten kan maken.

Eindelijk, want niet kunnen basketballen vindt hij verschrikkelijk. “Ik ben nog steeds super fanatiek”, zegt hij. “Dat verwacht ik ook van mijn medespelers. Ik hoop bij New Stars uit te groeien tot stabiele kracht, die de jonge jongens iets kan leren. We hebben talentvolle spelers, die af en toe iets minder slimme beslissingen nemen. Ik hoop er mede voor te kunnen zorgen dat we als team een hoger niveau gaan halen.”

Naast ploeggenoten meenemen kan Beijaard zelf ook het verschil maken door de ballen binnen te gooien. Als forward was hij degene die de acties maakte. “Ik verwacht dat ik bij New Stars ook in de post kom te staan”, voorspelt hij. “We hebben niet veel lange mannen. Dat wordt wennen voor me. Het zit niet in mijn systeem om picks te zetten en af te rollen, maar ik ga die rol zo goed mogelijk invullen.”

Met zijn ervaring en kwaliteiten hoopt de voormalige basketballer van onder meer BC Utrecht dan belangrijk te kunnen zijn voor zijn team. Als hij en zijn medespelers in vorm zijn, moet het kunnen om ZZ Leiden HS2, dat net als New Stars één keer won, te verslaan. “Zij hebben net als wij niet veel lange mensen”, weet Beijaard. “Het wordt een energieke wedstrijd, die we als we goed samenspelen gaan winnen.” Misschien moet hij dan flink wat rennen. Maar dat, dat vindt hij juist niet erg. Hij is immers nog geen 55 jaar, maar ‘pas’ 39.

Recente berichten