Jens te Velde bij New Stars

Basketballen in de Promotiedivisie is voor Jens te Velde (19) precies wat hij wilde. Hij was toe aan minuten maken in BC New Stars HS1. De inwoner van Amsterdam leert van elke wedstrijd die hij mee doet. Zaterdag krijgt hij opnieuw een kans, als hij en zijn ploeggenoten op bezoek gaan bij Cobra Nova.

‘JÉÉÉÉNS!’ Het is dat ene woord dat coach Etiënne van ‘t Kruys hem op de training met nadruk naar zijn hoofd slingert. Jens te Velde spitst dan zijn oren en luistert naar de aanwijzing die volgt. Af en toe knikt hij begrijpelijk. Het is zo makkelijk nog niet, spelen in BC New Stars HS1. Maar joh, basketballen in de Promotiedivisie, dat is waar de tiener helemaal weg van is.

”Het is ook wel eens leuk om niet alle tegenstanders van gezicht te kennen”, merkt de van Harlem Lakers overgekomen speler op. “Het is voor mij dan ook een beetje moeilijk aan te geven wat we kunnen verwachten van onze volgende wedstrijd. Cobra Nova zegt me nog niet zo veel. Die jongens zijn, naar wat ik heb gehoord, lang en sterk. Het kan een fysiek potje worden.”

Juist om die laatste reden kijkt hij vergenoegd uit naar het duel in Voorburg. Als de bal om 16.00 uur omhoog wordt gegooid, is hij helemaal in zijn element. Twee uur later zit hij – zoals hij dat zelf zo mooi zegt – “vermoedelijk onder de blauwe plekken.” Een minder fanatieke sporter zou alleen bij die gedachte al verbleken. Te Velde niet. “Ik vind het wel leuk als ze me helemaal beurs meppen”, grijnst hij. “Ik moet zelf ook meer leren beuken. Fysiek kan ik stappen maken. Ik ben nog niet helemaal gewend aan het herenbasketball.”

Hij verlangde er wel enorm naar. Dat is ook waarom hij afgelopen zomer besloot weg te gaan bij de club waar de Amsterdammer jaren had gespeeld. Als jeugdspeler deed hij veel ervaring op in de Eredivisie en op andere hoge niveaus. Hij was een vaste waarde in het Onder 20-team en mocht ruiken aan Onder-24. Te Velde wilde alleen meer dan ruiken aan. “BC New Stars bood me de kans om minuten te maken in het eerste team, in de Promotiedivisie”, zegt hij. “Die kans kon ik niet laten liggen.”

Dus traint hij met een paar jongens die al langer te bewonderen zijn in Sporthal de Waterlelie in Nieuwegein. Omdat de student Bewegingswetenschappen zo fanatiek is, pakt hij voordat hij naar zijn huis in Amsterdam terug reist ook de training van de JU20 mee. “We moesten met de JU20 al eens in mijn woonplaats spelen”, vertelt hij. “Toen heb ik ook maar meegedaan. Dat was voor mij toch een soort van thuiswedstrijd. Ik vind het leuk om in twee teams te spelen, maar laat duidelijk zijn dat het mijn ambitie is om in HS1 te basketballen.”

Daarom reist hij zaterdag met BC New Stars HS1 naar Voorburg toe. Wat hij van de tegenstander kan verwachten, mag hij dan nog niet echt weten, wat ze van hem kunnen verwachten, heeft hij dit seizoen al duidelijk gemaakt. In de eerste wedstrijd, die tegen De Hoppers, maakte hij drie driepunters. Coach Van ‘t Kruys stak enthousiast zijn vuist in de lucht, Te Velde liep juichend weg. Zijn ploeggenoten schreeuwden zijn naam naar hem. Inderdaad, weer datzelfde ‘JÉÉÉÉNS’. Maar dan om een hele andere reden.

Recente berichten