Daan Smith, motor van BC New Stars HS1

Hij is geboren in Nieuwegein. Toch speelt Daan Smith (23) pas sinds afgelopen zomer voor BC New Stars. Een hoofdblessure zorgde er voor dat de basketballer een valse start had. Inmiddels is “de motor van het team”, zoals zijn ploeggenoten hem noemen noemt weer fit. Zondag om 15.30 uur treft hij met BC New Stars HS1 in eigen huis Lokomotief.

Wat?! Het was alsof Daan Smith een paar maanden geleden de overstap maakte van Feyenoord naar Ajax of andersom. In werkelijkheid verruilde hij het Onder 24-team van UBALL voor New Stars. New Stars? Zijn vroegere maten van Woodpeckers keken hem eens vragend aan. Zelf kan de forward niet zo veel met die scheve gezichten. “In de jeugd was er een beetje een haat-liefdeverhouding tussen beide clubs”, meent Smith. “Het was voor mij dan ook apart om te melden dat ik naar Nieuwegein zou gaan. Toch heb ik geen seconde spijt van mijn keuze. Ik geniet van spelen bij BC New Stars.”

Eindelijk kan hij zeggen dat hij speelt. De inwoner van Utrecht Terwijde begon namelijk niet zo lekker aan het seizoen. Tijdens de eerste oefenwedstrijd van BC New Stars HS1, tegen Trajanum uit Nijmegen, belandde hij met zijn hoofd tegen de muur. Na een paar weken herstellende knokte hij zich terug in de ploeg. “Behalve een irritant bultje op mijn achterhoofd herinnert niets me meer aan die dag”, vertelt hij. “Soms word ik ‘s nachts wakker. Dan is er een bepaalde druk ontstaan op mijn hoofd. En als ik een tik krijg, voel ik dat ook.”

Dat gebeurt soms tijdens zijn werk als docent Lichamelijke Opvoeding in Nieuwegein. Op de training en tijdens de wedstrijden speelt Smith vrijuit. Dan snijdt hij met de bal aan zijn hand dwars door de verdediging van de tegenstander. Zijn ploeggenoten noemen hem “de motor” van het team. De basketballer moet daar wel om lachen. “Dat is maar hoe je het bekijkt”, zegt hij. “Ik vind dat onze aanvoerder die term ook verdient. Als motor refereert aan het aantal meters dat ik maak, is het wel een mooie vergelijking. Ik heb moeite met doseren, wil altijd honderd procent geven.”

Door die vele meters is hij wel in staat om de ballen af te maken of ploeggenoten vrij te spelen. Hij is best tevreden over hoe het nu met hem gaat. BC New Stars HS1 doet het als je het Smith vraagt ook “wel aardig.” Goed genoeg? Nee, dat nog niet. “Individueel hebben we prima spelers”, meent de 23-jarige basketballer. “Maar we staan niet altijd als team op het veld. Als we ruim achter staan, laten we de wedstrijd lopen, met het idee dat volgende week weer een wedstrijd is. We moeten er juist alles aan doen om terug te komen en te proberen de voorsprong te pakken.”

Het team van trainer Etienne van ‘t Kruys krijgt zondag tegen Lokomotief weer de kans te laten zien wat zij waard is. De mannen uit Nieuwegein speelden dit seizoen nog niet tegen de Rijswijkers. De laatste wedstrijd van de ploeg dateert van 12 november. Toen versloeg New Stars in eigen huis Punch met 82-60. Smith deed mee en maakte ook een aantal punten. Zo relatief eenvoudig als de nummer acht in de stand het toen had, zo lastig wordt het waarschijnlijk zondag. Lokomotief staat vierde.

”Lokomotief is een pittige tegenstander”, meent Smith. “Ik heb nog nooit tegen ze gespeeld, dus ken niet precies hun kwaliteiten. Wat ik heb begrepen, is dat ze graag pressen op een klein veld. Ik verwacht dat ze druk gaan zetten op ons. We moeten oppassen voor een aantal goede schutters en ze hebben een bigguy die één van de betere basketballers in de Promotiedivisie is. Toch maken we kans om te winnen. Je zult mij nooit horen zeggen dat we kansloos zijn.” Want als Lokomotief uiteindelijk “wat?!” roept na het duel in Nieuwegein, kan Smith meer dan tevreden zijn.

Recente berichten