Verslag: Eastercup Berlijn U18-1

Op donderdag 24 maart zijn we met 5 auto’s in de morgen en 1 auto in de middag – nadat op het Cals College de laatste schoolexamens gemaakt waren – met de teams van U16 en U18 op weg gegaan naar het International Basketball Tournament Eastercup Berlin, een zeer groot toernooi waar 25 landen aan meededen. Het was een barre tocht, temeer omdat sommigen van ons in een file kwamen van 49 kilometer en daardoor pas laat in de avond aankwamen.

Berlijn1De beide teams sliepen in een hotel met vier jongens op een kamer (met douche en ontbijt, dus luxer dan het toernooi in januari in Lund, Zweden), en de ouders sliepen in een hotel op vijf minuten rij afstand.

Op vrijdag om 08.50 uur konden de heren van U18 meteen aan de bak tegen een Duits team, DBV Charlottenburg. Ze startten ijzersterk waardoor ze snel op voorsprong kwamen. Het late naar bed gaan de vorige avond was blijkbaar geen enkel probleem want de wedstrijd werd relatief simpel gewonnen met 35-26 en iedereen was ‘on fire’ omdat de teams die meededen uitsluitend in alle landen eredivisie spelen.

De tweede wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt was om 13.50 uur en we herkenden de tegenstander van het toernooi in Zweden: de winnaars van dat toernooi dus… Na supervriendelijke en sportieve begroetingen ging de wedstrijd van start en de boys bleven zeer goed spelen. Deze tegenstander was wel van een ander kaliber (tot op heden de nummer 1 in de Duitse ere-divisie met enkele spelers in het Duitse nationale team) en er werd nipt verloren met 10 punten verschil (37-27), een top prestatie!

Op zaterdag 26 maart stonden de heren van U18 tegenover een Spaans team: C.B. Realagos, een ploeg uit de sterke Spaanse competitie van het eiland Tenerife die hun vorige wedstrijd in overtime hadden gewonnen. Deze wedstrijd was wederom super spannend en ook hier moest B.C. Newstars in overtime proberen de winst te pakken, maar na de sprongbal scoorde de Spanjaarden en was het gedaan (25-27) en verloren we na de ‘sudden death’ score. Ook deze wedstrijd was van een zeer hoog niveau en laten we niet vergeten dat Spanje goud heeft gewonnen op het WK in 2006 en met Euro Basket toernooien drie maal goud en zes maal zilver heeft gewonnen, en dus een echte basketbal natie is waarvan de laatste jaren 15 spelers zijn uitgekomen in de Amerikaanse NBA.

Nadat we met zijn allen op uitnodiging van Mario van der Steen heerlijk gedineerd hadden in het centrum van Berlijn (en uitgebreid in een bomvol restaurant drie maal vóór de Engelse goals tegen Duitsland hadden gejuicht;-), moesten de heren de volgende dag om 08.00 uur de volgende wedstrijd spelen in een andere hal in het centrum van Berlijn, ditmaal tegen Basquet Sa Cabaneta uit Mallorca. De megagrote schnitzels en braadworsten van de avond ervoor gaven de jongens kennelijk vleugels want ze wonnen relatief gemakkelijk met 35-17. Deze mooie winst betekende dat we door mochten naar de volgende finales. Edu en José hadden ondertussen leuke gesprekken met de beide Spaanse teams en coaches vanwege hun vloeiende Spaans;-).

Hoe verder je komt in een toernooi, hoe beter de tegenstanders worden. Asker BC uit Noorwegen stond nu tegenover New Stars U18 . De spelers van Eintracht Frankfurt die inmiddels dikke maatjes waren (zie foto hierboven) juichten hen toe langs de lijn. Helaas moest ons U16 team tegelijkertijd spelen waardoor er geen beroep gedaan kon worden op enkele bankspelers. De wedstrijd verliep goed maar deze Noorse spelers werden – ook omdat ze in geel/blauw speelden – niet voor niets de Golden State Warriors genoemd: de 2 guards schoten samen 12 keer een driepunter raak en fysiek waren dit echte boomlange en sterke Vikingen dus onder de borden was het bijna niet vol te houden voor U18.

Berlijn3

Toch lukte het door verschillende individuele acties en driepunters van onze kant om tot slechts vier punten verschil terug te komen en de coach van de tegenpartij te dwingen tot een time-out om ons ritme te verstoren. Uiteindelijk verloren we met 58-41. Na afloop van de wedstrijd hoorden we dat dit team bovenaan staat in de Noorse eredivisie en binnen het team enkele spelers zaten van het Noorse U19 nationale team. De jongens zijn dus zeer eervol ten onder gegaan. Naast mij (RdM) zaten de spelers van Limburg Academie (ere-divisie Weert) die dik van dit Noorse team hadden verloren en verbaasd waren dat wij rayon spelen. Hun reactie was unaniem dat wij van veel teams in de Nederlandse eredivisie zouden winnen: een heel mooi compliment om mee af te sluiten!

Na alle wedstrijden was er nog tijd om de mooie stad Berlijn te bezichtigen. Op Tweede Paasdag zijn sommigen van ons nog in de stad geweest om met een tourbus of per auto de mooiste plekken te bezoeken, zeer de moeite waard!

Het was een leerzame ervaring voor beide teams, volgend jaar gaan we weer naar mooie en sterke toernooien toe om nog beter te worden!

Veel dank aan coaches Justin en Jurrian en aan de begeleidende vaders Mario, Dimitri, Ramses en Mamadu & Mariola van U16.

Robert du Mosch, vader Max uit U18

IMG_7682 IMG_7684 IMG_7685

Recente berichten