Thomas en Daniël Veenhoven: samen feestelijk afsluiten bij New Stars

Zes keer per week hangen ze in de sportschool aan de gewichten. Op de zevende dag spelen de broers Thomas (22) en Daniël (24) Veenhoven met New Stars HS 1 een wedstrijd. De in Nieuwegein geboren fanatiekelingen doen veel dingen samen. Zaterdag basketballen ze om 15.30 uur tegen BV Hoofddorp HS2 – voorlopig – voor het laatst in hetzelfde team een wedstrijd.

Zet Thomas Veenhoven op een veld met een bal en de kans is groot dat zijn broer Daniël niet veel later één-tegen-één met hem komt spelen. De balvaste dribbelaars van het eerste team van New Stars genieten er van om samen te trainen en beter te worden. “We hebben dezelfde vriendengroep, kennen dezelfde mensen en wonen bij elkaar in huis”, zegt Daniel. “Dan is het niet gek dat we veel dingen samen doen. Ik zal voor Thomas door het vuur gaan. Ik zie hem niet zo zeer als mijn beste vriend. Hij is mijn broer. Dat is misschien nog belangrijker dan een beste vriend.”

Drie seizoenen op rij spelen ze nu met zijn tweeën in de HS1 van New Stars. Ze waren allebei toen ze zes waren begonnen bij de club uit Nieuwegein. Omdat ze talent bleken te hebben, kregen de broers kansen zich te bewijzen op een hoger niveau. Thomas ging op zijn zestiende naar de basketballschool van Eiffeltowers in Den Bosch. Als jeugdspeler van Oranje ging hij bovendien mee naar het EK Onder 16 en het EK Onder 18. Broer Daniël schopte het ‘slechts’ tot het hoogste amateurniveau van Nederland.

“Ben je dan ook beter dan je broer, vragen mensen me vaak”, zegt Thomas, die net als Daniël guard is. “Ik vind het appels met peren vergelijken als je ons tegenover elkaar gaat zetten. Het is rustig blijven tegenover acties maken. Ik ben meer van de leiding nemen, Daniël kan makkelijk driven en scoren. We hebben allebei onze sterke en zwakke punten. Het is maar net wie de coach op een bepaald moment in de wedstrijd op wil stellen.”

Vaak spelen ze samen. De broers willen zich elke minuut van hun beste kant laten zien. Ze zijn fanatiek, erg fanatiek zelfs. Toch hebben ze nooit serieus overwogen om meer te doen met basketball dan alleen trainen en wedstrijden spelen. “Ik heb wel ooit de kans gehad om in Duitsland te gaan spelen”, vertelt Thomas. “School was en is voor mij belangrijker. Ik volg in Tilburg de master Organisation Studies en ben blij straks een universitair diploma te hebben.”

Voor Daniël, student Strategic Management aan de Tilburg University, was basketballen in het buitenland nooit een optie. “Ik merk wel dat het niveau waarop we met New Stars nu spelen, de Eerste Divisie, niet altijd even uitdagend voor me is. Sommige wedstrijden in deze competitie zijn niet leuk. Dan krijg ik weer een tik omdat ze me niet kunnen verdedigen.” Komend seizoen gaat de guard zich, mede om die reden, alleen nog bezig houden met school. “Bovendien is mijn treinkaart dan niet meer geldig. Het wordt erg duur om elke week op en neer te reizen tussen Tilburg en Nieuwegein.”

Zaterdag zijn de broers nog één keer samen te zien bij New Stars. Om 15.30 uur spelen ze met HS1 tegen nummer laatst BC Hoofddorp S2. “We moeten winnen”, weet Thomas. “We hebben meer kwaliteit.” Daniël denkt er net zo over. “Al zullen ze ons de overwinning niet cadeau geven.” De basketballers hebben zin in de laatste dag van het seizoen, waarop bij New Stars ook de kampioenen worden gehuldigd, het vlees op de barbecue gaat en een feestavond wordt georganiseerd. En zondag? Dan wordt het waarschijnlijk weer samen aan de conditie werken in de sportschool.

Recente berichten