Bob Stel, zeer ervaren groentje van New Stars.

Mooi, die promotiedivisie. Bob Stel (28), overgekomen van Cangeroes, mag dan als nieuwkomer nog een groentje zijn bij BC New Stars HS1, hij speelde al tien jaar op het tweede hoogste niveau van Nederland. De captain hoopt de mannen uit Nieuwegein zaterdag in Hoorn tegen De Hoppers in de eerste wedstrijd van het seizoen op sleeptouw te kunnen nemen.

Het is eindelijk zo ver. Na weken lang intensief trainen start dit weekeinde het nieuwe seizoen. Het ambitieuze BC New Stars HS1 houdt wel van een uitdaging en schreef zich in als deelnemer aan de promotiedivisie. Niet veel spelers in het team hebben ervaring in die competitie, maar coach Etiënne van ’t Kruys vond bij Cangeroes drie gevestigde namen die er wel oor naar hadden om in Nieuwegein te komen spelen. Jorne Snabilie, Martin Beijaard en Bob Stel maken inmiddels hun moves in de zaal in Sporthal De Waterlelie.

“Het is fijn om nu basketballer van BC New Stars te zijn”, zegt Stel. “Ik, of eigenlijk, Jorne, Martin en ik, konden ook in Meppel en in Hoorn gaan spelen. Jorne en Martin hebben een kleine en worden binnenkort weer vader, mijn vrouw Tessa is net bevallen van onze prachtige dochter Nina. Ver reizen om te gaan trainen, dat zag ik niet zitten. Bovendien vond ik het wel leuk om met Jorne en Martin te blijven spelen. Onze vrouwen zijn ook erg blij dat we nu nog steeds in hetzelfde team spelen. Het zijn erg goede vriendinnen.”

Tien seizoenen lang maakte Stel zijn punten voor Cangeroes. Dat speelde jarenlang in de promotiedivisie. Tot afgelopen zomer, toen duidelijk werd dat het team uiteen zou vallen. BC New Stars nam de plek van de Utrechtse ploeg over en moet nu dus vol aan de bak. “Een mooie volgende stap”, vindt Stel het om nu met een ander team de competitie in te gaan. “Ik speelde al zó lang met dezelfde jongens, dat we veel dingen op de automatische piloot deden. De uitdaging was weg. Ik heb nu een nieuwe coach, nieuwe ploeggenoten en nieuwe prikkels. Dat is goed voor me.”

Én: de biologiedocent op het Vathorst College in Amersfoort heeft een nieuwe rol. Coach Van ’t Kruys maakte hem namelijk aanvoerder van BC New Stars HS1. “Ik wil samen met andere ervaren mannen de jonge spelers helpen om zich staande te kunnen houden in de promotiedivisie”, legt hij uit. “We hebben een talentvolle selectie, met daarin jongens die dit seizoen veel gaan leren. We zullen omdat we een jonge ploeg hebben soms wat meer ervaren tegenstanders kunnen verrassen. Aan de andere kant zullen we ook onderuit gaan, omdat we nog niet die slimheid hebben van teams die al jaren in de promotiedivisie spelen.”

Handhaven moet het doel zijn van BC New Stars, vindt de geboren Nijmegenaar. Na de teleurstellende nederlaag tegen BC Virtus in de landelijke beker van vorige week zaterdag wil HS1 er nu alles aan doen om goed te presteren in de competitie. “Natuurlijk waren we graag een ronde verder gekomen in de beker”, merkt Stel op. “Het was geweldig geweest om tegen een ploeg uit de Eredivisie te spelen. Toch is het niet vreemd dat we uit de beker zijn gevlogen. We waren conditioneel nog niet top. We liepen met onze tong op de schoenen in het vierde kwart. Ook misten we een paar belangrijke spelers. Achteraf zien we de wedstrijd tegen Virtus als onze laatste oefenwedstrijd.”

Zaterdag om 20.30 uur moet het tegen Hoppers wel beter, weet Stel. Anders begint BC New Stars HS1 het seizoen met een nederlaag. “Het wordt een moeilijke wedstrijd, tegen een sterke ploeg”, voorspelt de 28-jarige basketballer. “Hoppers heeft met Mario Bennes een coach die snapt hoe je basketball moet spelen. Freek Hummel is een topspeler, die daar al jaren lang speelt. Ze hebben een heel ervaren ploeg. Dat is hun voordeel, maar misschien ook hun valkuil. Ik hoop dat wij met ons jonge team voor een verrassing kunnen zorgen.”

Recente berichten